- Fabrieken in Duitsland zagen in juni onverwacht hun orderboeken uitdijen ten opzichte van mei.
- De fabrieksorders namen met 7 procent toe terwijl economen hadden gerekend op krimp.
- Economen betwijfelen of dit een teken is dat de stagnerende Duitse economie uit het slob komt.
- Lees ook: Inflatie is overal: zo hard gaan de prijzen omhoog in 15 populaire vakantielanden in Europa
Fabrieken in Duitsland hebben in juni onverwacht veel meer bestellingen binnengekregen, blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.
De fabrieksorders die gelden als een van de graadmeters van de economie, namen in juni met 7 procent toe ten opzichte van een maand eerder. Terwijl economen hadden gerekend op een daling.
Vooral grote orders in onder meer de machinebouw en de lucht- en ruimtevaartindustrie zorgden voor de groei. Fabrieken voor auto’s en auto-onderdelen ontvingen juist 7,3 procent minder orders.
Grote orders buiten beschouwing gelaten, zou er alsnog sprake zijn van 3 procent krimp.
De stijging in juni en ook die in mei zijn deels goedmakertjes voor de forse neergang in maart. Toen kwamen er in één klap 11 procent minder bestellingen binnen, zo toont de onderstaande grafiek van Destatis.
In dat opzicht gaat het om een tijdelijke opleving en is de onderliggende trend neerwaarts, zeggen economen tegen persbureau Reuters. Zij wijzen op de zwakke wereldwijde economie en de hoge energiekosten die een grote last zijn voor de sector.
In april, mei en juni bleef het orderniveau ook vrijwel ongewijzigd ten opzicht van de voorgaande drie maanden.
Eerder deze week werd bekend dat de Duitse economie het afgelopen kwartaal is gestagneerd. Het land heeft last van de zwakke vraag naar producten vanuit China.
Economen omschreven de positie van Duitsland als "duidelijk achteraan in Europa" en "in het schemergebied tussen stagnatie en recessie". De grootste handelspartner van Nederland belandde in het eerste kwartaal van 2023 in een lichte recessie.
Ook andere Europese landen kampen onder meer vanwege de inflatie nog met veel uitdagingen. Vrijdag werd bekend dat de Franse industrie in juni bijna 1 procent minder produceerde. Vooral de productie van elektrische apparatuur en auto's nam fors af.
Wel was de economie van de eurozone in het tweede kwartaal iets gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal.